V průběhu loňského a začátkem letošního roku jsme provedli celkovou rekonstrukci parkovacího systému ruzyňského Letiště. Systém až do loňského roku stále pracoval pod starším systémem Parkmaster, kdy nyní byl kompletně modernizován na systém ABACUS II.

V rámci realizace tohoto projektu jsme se snažili vhodně a cenově zajímavě kombinovat dodání nových zařízení a provedení upgrade na některých starších, ale ještě plně funkčních zařízeních. Nejstarší zařízení zde byla v plném provozu již od roku 1996.

V rámci modernizace bylo dále zavedeno čtení RZ vozidel na vybraných jízdních pruzích a jako první v ČR se zde realizovalo spuštění parkovacího rezervačního systému, tzv. pre-booking ticketing, který byl úspěšně zprovozněn koncem minulého měsíce.

Zavedení čtení RZ vozidel má také zamezit činnosti tzv. parkovacím podvodníkům, kdy v rámci omezení jejich snah obejít parkovací systém byly i u některých vjezdových stojanů instalovány další technické prostředky znemožňující zneužití parkovacího systému.

Všechna parkoviště jsou řízena a ovládána z jednoho centrálního serveru, kdy, i v případě výpadku datového spojení, není vůbec ohrožena funkčnost parkovacího systému a běžný návštěvník nic nepozná.

Systém je nyní plně připraven na zavedení dalších softwarových novinek, jako např. placení pomocí SMS zpráv, připojení dalších řídících počítačů, zavedení přístupových bezkontaktních čipových karet, atd.

Systém je dále navržen tak, aby statistická data o obsazenosti bylo možné použít také pro navigační systém.